poniedziałek, 5 czerwca 2017

Cukinia z marchewką na ciepło

 
 
 
 
 
 
 
Bardzo lubię cukinię, marchewkę też przez to często łączę razem te warzywa.
 
Tak więc dziś zapraszam na lekko chrupiącą marchewkę z cukinią i czosnkiem,
 
która będzie pysznym dodatkiem na ciepło do obiadu. Jeżeli nie lubicie czosnku
 
to zwyczajnie go pomijacie w przepisie :)
 
 

 
 
Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • 3-4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
 
Wykonanie:
 
Obraną marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w bardzo cienkie paseczki, tak samo kroimy nie obraną cukinię. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i po ok. 3 minutach smażenia dodajemy cukinię, wszystko razem krótko smażymy, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy całość przez 1 minutę, doprawiamy solą i pieprzem. Koperek i szczypiorek drobno posiekać, dodać do reszty i wymieszać. Smacznego!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz